Concept

       FICO - clipa ta perfectă de savoare.
Fico Gelato nu este doar locul chic & cool din Floreasca. Este povestea unuia dintre cele mai vechi gusturi dulci ale omenirii, poveste trăită aievea și savurată, înghițitură cu înghițitură, de fiecare oaspete care ne trece pragul sau poposește pe terasa umbroasă.
Fico este despre Italia, despre amintirea vacanțelor blânde în care învățăm să comandăm, cu accentul și gesturile unui meridional relaxat, prosecco, limoncello, amaretto, bellini sau aperol spritz. E despre plăcerea simțurilor răsfățate cu o prăjitură assolutamente deliciosa, cu nume predestinat, precum Arte, Amore sau pur și simplu Perfetto. Despre aroma unui gelato sau a unui sorbeto autentic,despre savoarea fără seamăn a unui espresso.

       La Fico Gelato vii singur, într-o zi de luni după prânz, să lucrezi în liniște, tu cu laptopul și gândurile tale, cu un machiatto și un dulce divin alături, înconjurat de smochini umbroși și încărcați de fructe. La Fico Gelato vii cu prieteni dragi vinerea seara și vă lungiți la povești asezonate cu vin și cocktailuri în dulcele stil clasic. La Fico Gelato îți aduci mama sau bunica duminica, la un mic dejun târziu cu tarte, prăjituri și amintiri. Pe la Fico Gelato treci oricând cu cei mici pentru o cupă de gelato sau două sau trei. Fico Gelato e despre gioia di vivere. Despre bucuria de a savura fiecare clipă și fiecare înghițitură. Despre plăcerea de a te bucura de timpul regăsit.

       FICO - un nume cu o istorie delicioasă
Știai că fico înseamnă, în italiană, smochină?
La noi, smochinii adevărați cresc sub cerul liber mai mult în Dobrogea, la adăpostul zidurilor din calcar - le plac probabil căldura aridă și iernile blânde de aici, care le amintesc de vechea lor casă, de Orientul Mijlociu și de Mediterană.
Și, de fapt, smochina nici măcar nu e un fruct, ci un grup uriaș de fructe mici cu o singură sămânță fiecare, dar particularitatea asta botanică nu schimbă cu nimic nici gustul, nici parfumul, nici plăcerea de a o mânca. Plăcere veche cât timpul - la propriu, căci smochina este unul dintre cele mai vechi dulciuri din lume.
Acum 11.000 de ani, în Valea Iordanului, oamenii deja cultivau smochini. Îți dai seama, cu o mie de ani înaintea cultivării grâului! În Grecia Antică, smochinii erau deja foarte răspândiți, la fel ca și în Roma Antică. În grădinile din Cetatea Eternă încă se mai cultivă un soi numit ironic Liviana, în amintirea smochinelor otrăvite cu care Livia și-a ucis soțul, Augustus, primul împărat al Romei.